+31 299 369 258


Nieuws uit het Volendams Museum


Zaterdag a.s. 9 maart 2019 opent pastoor Stomph de nieuwe expositie.
‘Geboorte, Trouw en Rouw in Volendam’
Sub- exposities:

  • Jubileum 100 jaar fanfarecorps Wilhelmina.
  • Huldiging neomist met bruidjes op het Doolhof.
  • Muziekles van Jentje Buijs in een schoolklas.
  • De beeldenwinkel en kapperszaak van Crelis Steur (de koster).
  • De rokerij van Smit Bokkum in de Jozefstraat.
  • De nieuw aangeschafte schilderijen o.a. van Bellan en Carl Jacobi.
  • Nieuwe films en foto’s uit Volendams verleden.
  • Het gerenoveerde Sigarenbandjesmuseum met filmbeelden over het ontstaan.

Pastoor Stomph is door het bestuur van het Volendams Museum uitgenodigdom deze buitengewoon mooie historische expositie te openen. De nieuwe expositie geeft een overzicht van Volendams verleden met films en alles erop en eraan over de cultuur en historie van Volendam over de geboorte, Trouw en Rouw in Volendam in de afgelopen 150 jaar. In deze 150 jaar is Volendam het icoon van Nederlandgeworden betreffende het nationaal kostuum, de visserij, handel, economie, huisvlijt, kunst, muziek, dans en toneel. Volendam staat in katholiek Nederland bekend als dorp dat vele priesters heeft voort gebracht die als zij gewijd waren in Volendam feestelijk gehuldigd werden. Vele foto’s van deze huldiging met een erepoort worden in de nieuwe expositie uitgebeeld met bruidjes en neomist op het Doolhof. In het nieuwe Museumjaarboek wordt de Premiefoto 2019 getoond met beschrijving over de processies die in Volendam in de jaren 40 en 50 werden gehouden. Van de laatste 2 Museumjaarboeken zijn nog enkele exemplaren in het museum te koop.

Het is werkelijk de moeite waard een bezoek te brengen aan het Volendams Museum dat op een unieke locatie is gehuisvest als beeldbepalend gebouw uit Volendams verleden.

U bent van harte welkom.
Bruidspaar onder de klokkepaal

  


Museumbezoek, sponsering en afname Museumjaarboek met Premiefoto is een uiting van waardering .

Uw bezoek, de sponsering en het afnemen van het Museumjaarboek worden als een uiting van waardering beschouwd voor het werk van het bestuur en vele vrijwilligers, vertegenwoordigd in diverse werkgroepen, die ieder jaar opnieuw achter en voor de schermen veel belangeloos historisch werk voor Volendamsverleden tot stand brengen om een nieuwe expositie met nieuwe filmbeelden te realiseren. Het nieuwe Museumjaarboek met Premiefoto is ook weer in 2019 een cultuur-historisch boekwerk dat in iedere boekenkast thuis hoort. Het boekwerk wordt al sinds de oprichting uitgegeven om het Volendams verleden een toekomst te geven en de museumactiviteiten financieel te steunen.

Museumjaarboek met Premiefoto wel in omvang maar niet in prijs sinds 1975 niet verhoogd.

Het bestuur doet al het mogelijke om de prijs van het Museumjaarboek met Premiefoto zo laag mogelijk te houden. Dat is mogelijk omdat alle vrijwilligers belangeloos hun werk verrichten.

Het bestuur doet daarom een beroep op de afnemers die voor slechts € 5,-- het Museumjaarboek met premiefoto in hun bezit krijgen het museum extra te steunen door begunstiger te worden voor € 12,-- of meer. U ontvangt dan naast het Museumjaarboek met Premiefoto tevens een begunstigerskaart voor 2 personen die het hele jaar gratis toegang geeft voor alle exposities in het Volendams Museum. De extra bijdrage is van groot belang voor de in stand houding van het museum en de aanschaf van kunstwerken en sieraden.

Ook dit jaar kunt u weer voor een familiestamboom terecht in het Volendams Museum. Het stamboomwerk van Evert Sier en Dick Bond heeft vele tongen in beroering gebracht. Meer dan 140 stambomen zijn in volle tevredenheid uitgeschreven. De kosten zijn slechts € 25,-- en zijn bestemd voor de in stand houding van het museum en de daarvoor benodigde apparatuur.

Het bestuur dankt de vrijwilligers, sponsors en verder iedereen die het museumwerk een goed hart toedraagt.

Klederdracht en visserij door de eeuwen heen

In de bouwvak inlooprondleiding door onze expert gids

11/07/2018

Onze gids, Dick Bond, is in de bouwvak iedere maandag tot en met vrijdag van 14:00 tot 16:00 aanwezig voor inlooprondleidingen. Laat je verrassen over allerlei dingen die je nog niet wist over Volendam. Dick weet ook bijna alles over leuke geschiedenissen van Volendamse families. We zijn een bijzonder volk.

Hoe is Volendam vanaf 1900 al zo bekend geworden en waarom komen er jaarlijks miljoenen bezoekers vanuit de hele wereld naar ons dorp? Kom naar het Volendams Museum en leer hoe citymarketing hier in het verleden werd aangepakt.

De bouwvakvakantie is van 6 t/m 24 augustus.

U bent van harte welkom.

Opening expositie 100 jaar fanfare en Geboorte Trouw en Rouw.

10/03/2019

De nieuwe tentoonstelling is vanaf zondag 10 maart 2019 voor iedereen te bezichtigen. Een indrukwekkende collage over de fameuze klederdracht van Volendam die er voor heeft gezorgd dat de Volendammer vanouds model staat voor 'de Hollander'. En natuurlijk over de activiteiten van het Korps Wilhelmina en het leven met al zijn beslommeringen.

U bent van harte welkom.


Volendams dasje hot item op de catwalk!

10/02/2018

De beroemde couturier Walter Van Beirendonck heeft zich in het Volendams Museum laten inspireren door de Volendammer klederdracht. Vrijwilligster Maartje Meeuw, heeft medewerkers van de bekende Belgische ontwerper uitleg en instructies gegeven over het vlechten van de dasjes. We zijn trots dat we hier een bijdrage aan mochten leveren. Klik voor het resultaat op het plaatje en kies Wintercollectie 'Zwart'.

Logo Walter Van Beirendonck

De Vrienden van het Volendams Museum verwerven twee belangrijke schilderijen in Romeinse veiling.

17/01/2018

Na een tactische aanpak na twee veilingen in verschillende veilinghuizen in Genua en Rome, hebben de verkopers uiteindelijk ingestemd met de bieding van de Vrienden van het Volendams Museum. Het betreffen twee grote doeken(200-260cm) van de schilder Henri Ferdinand Bellan die rond 1900 in Volendam enkele werken heeft geproduceerd. We hopen dat alles voorspoedig verloopt zodat we bij de opening van onze nieuwe tentoonstelling de schilderijen aan u in vol ornaat kunnen tonen. De transporteur wacht nu op toestemming van de Italiaanse overheid om de kunstwerken te mogen exporteren.


Laatste week van de Expositie ‘Volendam, Kunstenaarsdorp en 135 jaar Art Hotel Spaander

03/11/2017

Tot en met zondag 12 november 2017 kunt u nog deze prachtige tentoonstelling nog bezoeken. Het museum toont vele werken van kunstenaars uit het verleden die Volendam een kunstenaarsdorp hebben gemaakt. Er hangen en staan tientallen schitterende schilderijen en beeldhouwwerken van de bekende artiesten die in de Volendammer schilderswijk zijn vernoemd. Bovendien kunt u genieten van de continu draaiende filmbeelden betreffende de kunsthistorie vanuit Spaander en Volendam. De historisch ingerichte herberg met Leendert Spaander en Aaltje Kout samen met kermisvierende Volendammers, muzikanten en schilders geven een beeld van een tijd waarin geluk nog heel gewoon was. Het Volendams Museum is deze hele week nog van 10.00 tot 17.00 uur open.


Volendam, Kunstenaarsdorp en 135 jaar Art Hotel Spaander


Kunstroute dwars door Volendams Museum.

11/10/2017

kunstschilders uit Volendams verleden Op zaterdag en zondag 28 en 29 oktober a.s. Tijdens de ‘Kunstroute’ op zaterdag en zondag 28 en 29 oktober a.s. krijgen kunstenaars opnieuw de kans om hun werk voor een groot publiek te exposeren. Als vanouds zal PX de hoofdlocatie zijn maar ook in restaurant De Groene, de visafslag, de Boortoren en het Volendams Museum waar tot zondag 12 november 2017 de werkelijk schitterende expositie ‘Volendam, Kunstenaarsdorp en 135 jaar Art Hotel Spaander’ met bijbehorende sub-exposities en 4 continu draaiende filmbeelden uit Volendams verleden, ook betreffende de gefilmde historie van de in Volendam werkende kunstschilders kolonie. Expositie in Volendams Museum laat tientallen unieke schilderijen zien uit eigen collectie. Naast het wereldbefaamde uitgebreide Sigarenbandjeshuis kan men niet lang genoeg genieten van tientallen kunstwerken en schilderijen van artiesten die in Volendam groot hebben gemaakt als kunstenaarsdorp en waarvan zo’n 1800 artiesten hun intrek vonden in Art Hotel Spaander. De herberg van het oude hotel Spaander met kermisvierende Volendammers met muzikanten en kunstschilders vormt een deel van de ongekend mooie expositie die nog tot zondag 12 november 2017 is te zien. Laat deze kans niet voorbij gaan en stel uw bezoek niet langer uit. Alle schilderijen waarvan er een aantal nog nimmer geëxposeerd zijn, komen uit eigen bezit en zijn onvervangbaar. Schilderijen van kunstschilders die vernoemd zijn in de Volendammer schilderswijk zoals o.a. George Heringh, Wilm Wouters, Pieter van der Hem, Adrie Bleys, Jan Sluiter, A.P. Schotel, Jo Spier, W. Nieuwenkamp enz. enz. en vele tientallen nieuwe nog nimmer geëxposeerde aanwinsten van het laatste jaar. Te veel om op te noemen. Kijk maar zelf.

Bezoekers betalen slechts € 1,- In het museum zijn tevens het Museumjaarboek 2017 met Premiefoto te verkrijgen voor slechts € 5,- Begunstigers betalen € 12,-- of meer. Zij steunen het museum extra en kunnen alle exposities gratis en voor niks bezoeken.

Uw bezoek is een uiting van respect en waardering voor het vele vrijwilligerswerk dat vooraf is gegaan om zo’n schitterende cultuur-historisch evenement in Volendam te doen plaatsvinden met een record aantal bezoekers niet alleen uit Volendam maar uit alle delen van de wereld. Het Volendams Museum is van 10.00 tot 17.00 uur open.

Kom kijken naar het talent in onze gemeente en tot ziens in het Volendams Museum.


Kunstroute Volendam


Kom knutselen tijdens de herfstweek.

11/10/2017

De beheerders en museumvrijwilligers zijn al bezig met de voorbereiding op de jeugdweek voor alle basisscholen uit Volendam en de regio die van maandag 23 t/m woensdag 25 oktober weer zal plaatsvinden in het Volendams Museum. Voor het 23ste jaar worden alle kinderen uitgenodigd om tijdens de herfstvakantie deel te nemen aan de traditionele jeugddagen in het Volendams Museum. De deelnemende kinderen kunnen zich vermaken met vele knutselactiviteiten o.l.v. een leger van zo’n 40 echte museumvrijwilligers, die ook bij deze museumactiviteit spontaan hun belangeloze werk verrichten.De kinderen kunnen werkstukjes maken met dasjes vlechten, maskers maken, figuurzagen, vliegers in elkaar zetten, knopenkaart versieren, sigarenbandjes plakken, platen kleuren, werken met sponsjes en knijpers, kerstbal verven enz. enz..

Om de kosten voor een deel te dekken wordt slechts € 1,50 per deelnemend kind en € 1,00 voor een meekomend begeleider of moeder gevraagd.

De kinderen mogen de werkjes mee naar huis nemen.


Fietsen in Volendam


Tentoonstelling Volendam kunstenaarsdorp en 135 jaar art Hotel Spaander geopend.

11/03/2017

De 2 kleindochters van de beroemde kunstschilder George Hering Tiiu en Elsbeth Hering hebben 11 maart 2017 de opening verricht van de expositie ‘Volendam, kunstenaarsdorp en 135 jaar Art Hotel Spaander’.

Maanden lang zijn vrijwilligers iedere dag actief geweest om er dit jaar weer iets moois van te maken. Daar zijn het bestuur, de beheerders en de vrijwilligers in geslaagd. De expositie geeft dit jaar een uitgebreid cultureel historisch overzicht van het leven, werken van kunstschilders waar in Volendam straten aan zijn vernoemd in de Volendammer schilderswijk. Ook het wereldbefaamde Sigarenbandjeshuisje is met een vitrine met speciaal geschonken sigarenbandjes uit de hele wereld uitgebreid. In het winkelstraatje wordt kermis gevierd in hotel Spaander met miniatuur kermisattracties en een uitbeelding van de winkel van Simons waarin allerlei attributen voor kunstschilders en toeristen te koop waren. Vooral van de tientallen werkelijk unieke kunstwerken van kunstschilders die in Volendam vernoemd zijn, kunnen de bezoekers genieten. In de vele bijbehorende vitrines wordt een ongekende hoeveelheid wetenswaardigheden over de kunstschilders en hotel Spaander zoals het gastenboek tentoongesteld.

Tentoonstelling Volendam kunstenaarsdorp en 135 jaar art Hotel Spaander geopend.


Jeugdweek in het Volendams Museum.

12/10/2016

Alle kinderen van de basisscholen uit onze gemeente Edam- Volendam en uit de regio zijn weer van harte welkom om deel te nemen aan traditionele Jeugdweek in het Volendams Museum.
De populaire jeugdweek voor basisscholen vind tijdens herfstvakantie van maandag 17 t/m woensdag 19 oktober a.s. van 13.30 tot 16.00 uur plaats in het Volendams Museum.
De kinderen kunnen werkstukjes maken met dasjes vlechten, maskers maken, figuurzagen, knopenkaart versieren, sigarenbandjes plakken, platen kleuren, werken met sponsjes en knijpers, enz. enz.. Om de kosten voor een deel te dekken wordt ts € 1,50 per deelnemend kind en € 1,00 voor een meekomend begeleider of moeder gevraagd. De kinderen mogen de gemaakte werkstukjes mee naar huis nemen.
Tot maandag 17 oktober a.s. om 13:30 uur in het Volendams Museum.

Jeugdweek Volendams Museum


Open Monumentendag in het Volendams Museum.

07/09/2016

Op zondag 11 september is het weer Open Monumentendag. Ook het Volendams Museum doet weer mee in ons karakteristiek voormalig Wit-Gele Kruis gebouw.

Open monumentendag


Museumkaarthouders vanaf heden gratis naar het Volendams Museum.

01/07/2016

Het Volendams Museum is vanaf vandaag aangesloten bij de Museumkaart. Bezoekers hebben na het vertonen van hun geldige Museumkaart gratis toegang. Het bestuur van het Volendams Museum is verheugd om deze extra service aan het publiek te kunnen bieden en we hopen vele kaarthouders te mogen begroeten.


Nieuwe expositie in het Volendams Museum geopend door Mona Keijzer.

12/03/2016

De nieuwe expositie in het Volendams Museum ‘Watersnood 1916 in Volendam en 100 jaar droge voeten’ is zaterdag om 11.00 uur geopend door ons Volendammer Tweede Kamerlid Mona Keijzer. Zij deed dat op haar eigen Volendamse zeer goed voorbereide wijze. Deskundig over het museumwerk, op de hoogte van de situatie in Volendam 100 jaar geleden maar ook met humorvolle Jammesbaaienuitlatingen. Zij had grote waardering voor het werk van het museumbestuur dat al zo’n 40 jaar de geschiedenis en het erfgoed in het Volendams Museum beheert en uitbeeldt in themaexposities, museumjaarboeken, premiefoto’s, schilderijen, tekeningen, films, interieurtjes, winkeltjes, verschillende vormen van visserijtechnieken, het woongedeelte van een botter (vooronder), klederdrachtexpositie van verschillende Volendammerdracht vanaf 1850 tot heden, aan het werk zijnde kunstschilders, Sigarenbandjes huisje met wereldbekende bezienswaardig bestaande uit 11 miljoen sigarenbandjes van 265 verschillende merken en nog veel meer. Mona roemde het werk van alle museumvrijwilligers die met hart en ziel en vol liefde het Volendams Museum hebben in stand gehouden want het museum hoort bij Volendam en bij haar cultuur.


Eerste waterpeilbordje over de hoogte van het water in 1916 geplaatst in Zuiderwoude.

05/02/2016

In het bijzijn van vertegenwoordigers van betrokken gemeentes die in 1916 werden getroffen door de alles vernietigende watersnoodramp, werd het eerste peilbordje geplaatst. Het peilbordje geeft de hoogste stand van het water weer in Zuiderwoude tijdens de ramp in 1916. Burgemeester van de gemeente Waterland Luzette Wagenaar, Stephan Warnik, directeur van het Zuiderzeemuseum, Jetty Voermans van de Stichting Een Dijk van een Kust en Pier Klok van Suyderwou’s Historie draaiden om beurten een schroefje vast aan de muur van de Zuiderwouder Dorpsstraat 9, waar tegenwoordig Pieter Swildens woonachtig is. Volendam werd bij de plaatsing van het eerste peilbordje vertegenwoordigd door beheerder Rita Bont-Smit en museumvoorzitter Wim Keizer. In totaal komen er in de regio Waterland 120 peilbordjes te hangen op gevels van gebouwen en huizen.

In Volendam worden 10 peilbordjes geplaatst.

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft de bordjes betaald en verspreid onder de onder historische verenigingen en stichtingen, die ervoor moeten zorg dragen dat ze op de plekken komen die destijds onder water stonden. Bij de peilbordjes in Volendam worden dan tevens unieke foto’s geplaatst die de situatie uitbeeldt tijdens de Watersnood in 1916 op de betreffende plaats. Het is de bedoeling dat vanuit het Volendams Museum voor de scholieren, inwoners en toeristen wandelingen en fietstochten worden georganiseerd van bordje naar bordje. Onderweg kunnen de deelnemers vragen over de Watersnood 1916 stellen. De deelname is gratis en voor niks. Tot slot kan een bezoek worden gebracht aan de nieuwe expositie ‘Waternood 1916 in Volendam en 100 jaar droge voeten’ in het Volendams Museum en het vernieuwde wereldbefaamde Sigarenbandjes huisje.


Mona Keijzer opent nieuwe expositie ‘Watersnood 1916 en 100 jaar droge voeten’.

27/01/2016

Onze dorpsgenote Mona Keijzer, lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal namens het CDA zal op zaterdag 12 maart 2016 de nieuwe expositie in het Volendams Museum openen. De officiële ceremonie vindt plaats in Party-centum AMVO. Schrijver Piet Koning zal het eerste Museumjaarboek 2016 met Premiefoto tijdens de opening aan Mona Keijzer overhandigen.

Vanaf zondag 13 maart is iedereen welkom om de nieuwe tentoonstelling zelf te komen bekijken.


Volendams Museum geselecteerd als 'TOP choice 2016'.

13/01/2016

Het Volendams Museum is gekozen als 2016 TOP Choice attraction door de Chinese toeristen-informatiewebsite Lianorg.com. Volgens het begeleidend schrijven hebben de beoordelaars van Lianorg,com op basis van de positieve beoordelingen van onze Aziatische bezoekers het Volendams Museum deze eervolle vermelding toegekend.


Tijdens de Volendammer kermis is het museum gesloten.

04/09/2015

In verband met de kermis is het museum gesloten vanaf zaterdag 5 september tot en met maandag 7 september.

Dinsdag 8 september zijn wij weer geopend vanaf 10:00 uur.

Zweefmolen-oud


2015 is het Jubileumjaar voor de vele activiteiten in het Volendams Museum

05/07/2015

In 1972 vond er een herstart plaats van het uitgeven van een speciale Premiefoto met beschrijving over een foto van de Watersnood van 2016 in Volendam. Lees verder

1975-Eerste-beheerder-Jan-Mol


Nieuwe expositie in Volendams Museum "Volendam in Watersnood 1916"wordt een spektakel.

01/07/2015

Nu al wordt er veel materiaal naar het Volendams Museum gebracht voor de komende nieuwe expositie "Volendam in Watersnood 1916". lees verder

Watersnood-1916-De-trekschuit-van-Pieter-Nierop


Volendammer Ochtenden succesvol afgesloten

23/06/2015

De Volendammer Ochtenden in het Volendams Museum die vanaf de opening van de nieuwe exposities plaatsvonden zijn ook dit jaar weer succesvol verlopen. Net zoals in voorgaande 14 jaar hebben de kinderen lees verder

De-hut-die-tot-1915-in-Amsterdam-Noord-bij-het-Tolhuis-stond


Jubileum jaarboeken 2015 met beschreven Premiefoto zijn rondgebracht

07/06/2015

De Jubileummuseumjaarboeken met de beschreven Premiefoto uit 1921 zijn door de tientallen museumvrijwilligers ongekend snel afgeleverd bij de vaste afnemers en begunstigers. Het bestuur brengt hulde aan de rondbrengers. Vooral de nieuwe museumvrijwilligers (na de oproep in de NIVO) verdienen een extra pluim voor hun rondbrengwerk met de zware boeken.lees verder


Volendams Museum verheugd over aanoop van het grootste schilderij van Wilm Wouters 'De levenscyclus van een Volendammer visser’

04/06/2015

Het voor Wilm Wouters ongekend grote schilderij van 3.60 breed en 1.50 cm hoog voorstellende ‘De levenscyclus van een Volendammer visser’ is afgelopen week voor het Volendams Museum aangekocht lees verder

Wilm-Wouters-Levenscyclus-van-een-volendammer-visser-fotoreconstructie--schilderij-uit-de-Amvo


Bijzondere schenking door Nelleke Spaander

25/05/2015

Vorige week verraste Nelleke Spaander ons met twee bijzondere schenkingen! Een prachtige botter en een beeldhouwwerk gemaakt door de beroemde Albert ter Mote van Kossie Bruun (Klaas Schout), die de kost verdiende met het begraven van kinderen en het vertellen van sprookjes. Lees verder


Bezoek J.F. Kennedyschool

22/05/2015

Vandaag bracht groep 7 van de J.F. Kennedyschool een bezoek aan ons museum. Met als thema: 'Visserij' gingen zij langs de afslag en kregen zij in het museum een rondleiding van Wim Keizer. Lees verder


Grote schoonmaak door vrijwilligers

21/05/2015

Afgelopen woendagavond waren weer 12 museumvrijwilligsters actief om het Volendams Museum een perfecte schoonmaakbeurt te geven. Lees verder

collage


Wie is het meisje met mandje?

14/05/2015

Het Volendams Museum heeft een nieuw schilderij aan haar collectie toegevoegd. De vraag is alleen... Wie is het meisje met het mandje, dat is geschilderd door Wilm Wouters. Klik hier voor een foto van het schilderij.


Het Museumjaarboek is weer uit!

12/05/2015

Het Museumjaarboek 2015 is een uniek jubileumexemplaar. In deze editie wordt het leven van de schilder Wilm Wouters onder de aandacht gebracht, een schilder die vooral in Volendam zijn inspiratie zocht en vond. Lees verder

Museumjaarboek


Nieuwe expositie 2015: Wilm Wouters

09/03/2015

Op 14 maart 2015 opent het Volendams Museum weer haar deuren. Er staat u een bijzondere nieuwe expositie te wachten, die van schilder Wilm Wouters. Lees verder